Cada – un martor incontestabil al istoriei

Poate că unul dintre cele mai senzuale elemente într-o amenajare interioară este cada.
Dintr-o perspectivă romantică, cada devine un mod de creare al unui spaţiu sentimental. Momentul descoperirii, al dezgolirii este descris în mitologia greacă asemenea unui ritual în răsfăţul zeiţelor, în istorie este consemnat drept un elixir al tinereţii – în obiceiurile Cleopatrei, iar în cinematografie este ecranizat prin scene cu un puternic impact vizual, cu actriţe nominalizate la Oscar.

foto

Acest obiect – cada, raportat la istorie şi la clasa socială, a avut mai multe roluri: obiect destinat igienei sau obiect destinat înfrumuseţării.  În Epoca Medievală subiectul băii şi al igienei personale a fost unul discutat şi uneori… controversat. Spre exemplu, există legende care spun că oamenii din acea perioadă îşi făceau baie o dată pe an, în vreme ce alte surse istorice atestă faptul că unele popoare migratoare, vikingii, spre exemplu erau preocupaţi de igienă, făcându-şi baie o data pe săptămână.  Cert este că baia era totuşi privită şi ca un privilegiu, dacă ne referim la clasa aristocratică, adică la cei care îşi permiteau să aibă în casă o baie privată.

Astăzi, în amenajările contemporane, cada nu înseamnă un simplu obiect cu funcţionalitate, ci devine acel mijloc de experimentare al diverselor stări de spirit, un mijloc de contemplare, un obiect de design cu efect terapeutic. Dacă ne referim la geometria sa, forma şi designul s-au schimbat  în funcţie de perioadă, de stil şi de evoluţia societăţii. Formele contemporane care au la bază principiul simplităţii, au “sculptat” obiecte elegante, care devin puncte de atracţie într-un spaţiu. Designeri renumiţi au transformat obiectul într-o artă – un exemplu în acest sens fiind chiar renumitul arhitect Giulio Cappellini, care a creat o linie de modele ce au impresionat întreaga lume a designului prin formele create pentru brandul de obiecte sanitare Flaminia.

Amenajările moderne dezvăluie spaţii creative, care pun un accent deosebit pe cadă şi pe baie, în sine. Da, aceasta înfrumuseţează spaţiul şi îi conferă un aer romantic, senzual, dar dacă privim lucrurile în profunzime, cada are semnificaţii mult mai adânci. Pentru că în cadă nu stă doar apa şi corpul uman, ci o întreagă evoluţie a societăţii dintr-un punct de vedere al igienei, al esteticului, al culturii…. al omenirii.
Articol redactat pentru Tempini România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *