Cum a luat naştere VinTo?

În Piaţa Unirii, pe strada Florimund Mercy, nr. 4, regăsim un concept unic de restaurant ce reprezintă o adevărată călătorie în geografia mondială a  vinurilor şi a preparatelor culinare adecvate băuturii lui Bacchus. Aroma strugurilor din Chile, Noua Zeelandă, Australia, SUA, Argentina, Franţa, Austria, Portugalia, Germania,  Ungaria, Italia , Spania, Grecia,  dar şi de pe meleagurile natale, Recaş, Silagiu, Miniş, Dealu Mare, Drăgăşani, Dealurile Olteniei, este îmbuteliată în sticlele din pivniţa restaurantului care astăzi deţine, în Timişoara, un număr record de etichete.

germania-wurttembergPeste 2000 de sticle de vin din aproape toată lumea viticolă au fost degustate, pentru ca, în final, 230 de etichete să fie aduse la Timişoara, dintre care 10 în exclusivitate pentru România.  Restaurantul care astăzi pune Banatul în topul orașelor cu localuri de profil, are o poveste aparte.

iva_2028

(Mihai şi Codruţa Lambrino )

Multă atenţie, autoeducare în domeniul viticol şi pasiune. Aceasta este formula care stă la baza alchimiei unei afaceri fondate de doi iubitori ai vinurilor, crescuţi şi formaţi în nobilul spirit al viţelor de vie. Este vorba despre Mihai şi Codruţa Lambrino, doi tineri care au dus sectorul gastronomiei şi wine-bar-ului la un nivel superior, în Timişoara. Pasionaţi de viticultură, încă de mici copii, cei doi şi-au aprofundat constant cunoştinţele în domeniu, pentru a ajunge la maturitatea necesară unui business în acest sector. Codruţa, spre exemplu, a lucrat în domeniul viticol chiar din adolescenţă, petrecându-şi fiecare vacanţă pe domeniile de la Recaş. După terminarea Facultăţii, aceasta a plecat în Italia – Toscana, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai prestigioase şcoli de formare: Wine & Spirit Education Trust, obţinând în anul 2013 nivelul 1, 2, 3 – fiind la vremea aceea cel de-al doilea român cu această distincție.

2015-tenuta-castelbuono-carapace-umbria-italiaCâţiva ani mai târziu, Mihai şi Codruţa Lambrino au pus bazele unei afaceri. Aşa a apărut VinTo. Din nevoie, din emoţie şi din… oportunitate (şansă), spun proprietarii: “Wine-bar-ul este un cumul de experienţă la nivel mondial din zona wine-bar. Tot ceea ce ni s-a părut atractiv am adus aici. Am încercat să creăm ceva deosebit pentru Timişoara, deosebit prin concept, aspect, stil. Am dorit ca VinTo să fie unic”, spune Mihai Lambrino.

2015-tenuta-castelbuono

(2015 – Tenuta Castelbuono)

Ocazional, aici au loc evenimente prin care se recrează atât meniul anumitor zone de unde provine vinul, cât şi atmosfera. Cei doi le numesc “călătorii culinare în regiuni viticole”.  Localul este promotorul unui concept nou de abordare al gastronomiei mondiale, adus în vestul ţării de către aceştia. Este vorba despre un concept prin care clientul este transformat rapid în turist, prin conectarea principalilor senzori: gustul prin mâncare şi vin, auzulprin muzica specifică ţării în care se face călătoria. Toate acestea îşi au inspiraţia, de fapt, în frumuseţea multiculturală descoperită prin licoarea lui Bacchus, pentru că “vinul este un ambsador al fiecărei ţări sau culturi –  o exprimare a terroir-ului”, spune M. Lambrino.

iva_2213Astfel, localul se transformă într-un spaţiu familiar, o sală de studiu sau un loc de îmbogăţire a cunoştinţelor datorită schimbului de poveşti împărtăşite cu cei care le calcă pragul. „În restaurantele din străinătate, în afacerile de nişă, familia este foarte implicată. În călătoriile noastre am vizitat numeroase crame în care vorbeam cu membrii acestora şi imediat eram mai apropiaţi de respectivul loc, de vin. Asta am vrut să aducem şi noi aici – să fim prezenţi, să povestim celor interesaţi.  Noi întotdeauna ne-am simţit bine că intrăm în contact cu reprezentanţii afacerilor de profil –  aveam siguranţa că ştiu toate detaliile şi, totodată, ne atestau continuitatea calităţii produselor prin prezenţa constantă în acel loc“, povesteşte Mihai.

iva_2210Recent, VinTo a fost desemnat ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante din România, conform clasamentului întocmit de prestigiosul ghid Gault & Millau. Mai precis, localul care a primit cel mai mare punctaj din Banat – 11,5 puncte și o bonetă.

iva_2192Localul este situat pe str. Florimund Mercy, nr. 4

Tel: 0755 080 028

Marţi – Vineri: 1200 – 0000

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *