Despre arhitectura Parasite Studio

“Proiecte autentice care se nasc dintr-un limbaj arhitectural situat între “vechi” şi “nou”. Un dialog rafinat, fără dezacorduri. Astfel putem caracteriza arhitectura celor de la Parasite Studio (PS), format din arh. Attila Wenczel, arh. Claudiu Toma şi arh. Norbert Ianko.

Cu o vastă experienţă în domeniul construcţiilor civile, PS se face remarcat în rândul birourilor de arhitectură prin proiectele renumite pe plan naţional şi international, realizate de-a lungul timpului.

PSDin 3 întrebări (fulger), am ajuns să aflu ce înseamnă astăzi arhitectura, raportată la tendinţele actuale şi cele trecute, dar şi despre felul în care ne poziţionăm locuinţa.

PS 2Putem vorbi despre tendinţe în arhitectură?

La ora actuală în arhitectură co-există o multidudine de tendinţe, diverse şi divergente, care convieţuiesc paşnic împreună. Spre deosebire de momentele actuale, la începutul secolului XX, avangardele erau într-o continuă luptă ideologica. Credem însă că arhitectura locuinţei nu se poate schimba rapid asemenea modei.

PSSpuneaţi că“Arhitectura locuinţei nu se poate schimba rapid asemenea modei”. Cum vine asta?

Locuinţa ar trebui să fie oaza de stabilitate a fiecăruia dintre noi, care se schimbă într-un ritm lent, doar odata cu modul de viaţă, iar această schimbare este mult mai lentă şi mai profundă. “Casa” nu înseamnă doar cladirea în sine, ci reprezinta în primul rând o serie de relaţii – obişnuinţele celor care o locuiesc. Astfel, o persoană a  lumii contemporane are  nevoie de un spaţiu în care să se poată regasi pe sine şi care se potriveşte şi se conectează la aceast univers divers şi dinamic, dincolo de formă şi modă.

PSCe înseamnă o poziţionare corectă a unei case?

O poziţionare corectă din punctul de vedere al arhitectului trebuie să ţină cont de o serie de aspecte particulare ale sitului, dincolo de regulile urbanistice. Prin poziţionare, locuinţa trebuie să se “orienteze” în spaţiu. Trebuie să se conecteze la spaţiul urban, să proteje locuitorii, dar şi să se deschidă spre exterior, spre gradină, spre lumină şi să comunice cu împrejurimile. Într-o lume în care individul este din ce în ce mai izolat, prin orientare şi configurare locuinţa trebuie să devină o structură complexă, având caracteristici oarecum contradictorii. Pe de o parte ea trebuie să poata să-i ofere protecţie, dar în acelaşi timp, să dea posibilitatea deschiderii, să nu separe individul de comunitate, să nu-l izoleze.

PSCe puteţi spune despre arhitectura pe care voi vă puneţi amprenta, arhitectura Parasite Studio.

Proiectele noastre încearcă să păstreze relaţia strânsă dintre imaginaţie şi realitate, pentru a stabili un raspuns concret nevoilor utilizatorilor. Lucrăm într-un mediu profesional variat, la scări diferite, de la scară urbană şi arhitectură până la design de obiect şi detalii. Nu suntem interesaţi de formele unei “arhitecturi corecte”, ci mai degraba, de relaţia conflictuală dintre vechi şi nou. Exact acest tip de relaţie “parazitară” ar putea genera diferite tipologii de spaţii. Arhitectura nu a devenit mai săracă, dar s-a schimbat treptat odata cu întrega societate şi a devenit altceva.

PSCu arhitecţii Attila Wenczel şi Claudiu Toma, din cadrul biroului de arhitectură Parasite Studio, vă veţi putea întâlni mâine, în cadrul conferinţelor CUIB – Construieşte Util Inteligent şi Bine, care se vor desfăşura începând cu ora 9.00, la Hotel Timişoara.

sursă foto site: Parasite Studio: http://www.parasitestudio.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *