Despre decizii (Partea a II-a)

decisionsZilnic ne confruntăm cu peste 20.000 de decizii. Majoritatea dintre ele le luăm într-o clipă. Începem să luăm decizii din momentul în care sună ceasul dimineața: ne trezim, amânăm sau oprim alarma? Dacă alegem să mai rămânem în pat, poate va trebui să renunțăm la micul dejun… iar ziua continuă cu decizii mai bune sau mai puțin bune.

 Iulia este solistă la Opera din Mannheim, Germania. Se pregătește pentru un nou spectacol. În ultimele săptămâni, împreună cu colegii ei, Iulia a petrecut mai mult timp în teatru, pe scena de probă, decât acasă. Cu toții au nevoie de un moment de relaxare, înainte de premieră. Deși în curand se împlinesc 10 ani de când a urcat prima oară pe scenă, are emoţii ca la început. „Pe scenă totul este posibil“, de aceea trebuie să fie, mai ales în seara premierei, foarte concentrată. „Nu este o meserie ușoară. Trebuie, mai presus de toate, să ai perseverență. O siguranță financiară nu există. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le știi înainte să te hotărăști să mergi pe acest drum“. Mai ales când e vorba despre decizii importante în viață, avem tendința să luăm decizii greșite. 40% dintre avocați sfătuiesc adolescenții să nu studieze dreptul. Studii reprezentative arată de asemenea că 2/3 din persoanele cu funcții de conducere în politică sau economie iau la fel de multe decizii greșite ca și deciziile bune. Apropos, calitatea deciziilor nu are multe în comun cu inteligența și pregătirea profesională, așa cum a demonstrat un studiu la care au participat studenți de la câteva prestigioase universități americane: Harvard, Princeton și MIT Boston.

Iulia nu regretă decizia de a lucra în lumea spectacolului, a operei. Îi place ceea ce face și nici nu-şi poate imagina cum ar fi să lucreze în alt domeniu. Din când în când, însă, se gândește la familia sau la prietenul ei Filip, de care o desparte acum o distanță mare. În curând se va termina și contractul cu Opera din Mannheim și va trebui, poate, să o ia de la capăt în alt loc. Alt teatru, alte piese, alți colegi… În momentul de față are mai multe posibilități. Se consideră norocoasă, pentru că în meseria ei nu este uşor să primeşti un angajament. Dar ce decizie sa ia? Cât de ușor este să iei o astfel de decizie? Sau cât de greu? Să accepte prelungirea contractului aici? Sau să se mute în alt oraș unde are posibilitatea să lucreze cu un regizor cunoscut pe plan internaţional? Siguranță versus independență, libertate sau risc? Dar… este obișnuită să ia astfel de decizii, pentru ca în meseria ei s-a confruntat adesea cu asemenea situaţii.

Abilitatea de a lua decizii atât pe plan profesional, cât şi personal, poate fi îmbunătăţit, o arată studiile făcute în acest sens. Iulia știe din propria experiență că atunci când este vorba despre o decizie complexă, aceasta nu va fi în mod absolut cea mai bună. Tot timpul vor exista avantaje şi dezavantaje. Același raționament se aplică și în cazul deciziilor legate de produsele electronice (de exemplu cumpărarea unui telefon mobil). Întotdeauna va exista ceva mai bun, mai performant, mai util, mai potrivit pentru nevoile noastre. Pentru Iulia este important ca ea să fie mulțumită cu decizia pe care a luat-o într-un anumit moment din viața ei. În cele mai multe cazuri, are convingerea că decizia luată este „destul de bună“, „satisfăcătoare“ iar lucrul acesta îi economisește timp și energie și o scutește să „cântărească“ mai departe alternative în căutarea celei mai bune soluții.

Multe dintre deciziile zilnice le luăm inconștient. Intuiția joacă un rol important în luarea deciziilor.

 Jurnalistul new-york-ez Malcolm Gladwell scrie în bestseller-ul „Blink“ despre puterea pe care Intuiția o are în luarea deciziilor. Gladwell este convins că deciziile bazate pe intuiție sunt la fel de bune ca și cele raționale. Un studiu pe această temă se regăsește în cercetarea psihologului Sian Leah Beilock de la Universitatea din Chicago. Ea a demonstrat că jucătorii profesioniști de golf joacă mai bine când nu au timp să se gândească la lovitura care urmează. Acest lucru este valabil numai în cazul profesioniștilor. La începători se confirmă regula inversă. În numeroase studii psihologice despre decizii s-a constatat că cine ia exclusiv decizii intuitive sau doar decizii raționale, în general, nu ia decizii bune.

Cele mai bune decizii se iau atunci când se îmbină intuiția cu raționamentul.

„A decide“ înseamna mult mai mult decât „a lua o hotărâre“. O decizie nu este o acţiune pasivă, ci este urmarea unui comportament activ. Iulia își petrece majoritatea timpului pe scenă sau în sala de probă. În mod normal, la ora 10:00 începe prima probă care durează până la ora 14:00. Seara urmează o altă probă de la ora 18:00, de obicei până la ora 22:00. În săptămânile dinaintea unei premiere probele se prelungesc până când regizorul sau dirijorul sunt mulțumiți. Cine crede că viața de artist este ușoară, se înșeală.  Pentru ca Iulia să aibă o performanță cât mai bună trebuie să aibă grijă de sănătate, de voce, cât şi de condiția fizică. Tocmai de aceea face jogging de două ori pe săptămână. Chiar dacă uneori este obosită, și-a propus să-și urmeze țelul și face asta cu toate forțele. Există studii care arată că oamenii cu o astfel de atitudine sunt mai creativi și mai productivi. Cine este nehotărât în legatură cu o decizie, sau mai rău, cine amână luarea unei decizii, pierde nu numai respectul celor din jur, ci și respectul față de el însuși. Dar atenție: o decizie odată luată nu trebuie să ducă la un comportament obsesiv. Perseverenţa în urmarirea unui scop nu trebuie să depăşească anumite limite. Lucrul acesta nu e doar periculos, ci și ne-suveran.

Aplecată deasupra biroului și concentrată să scrie urările pentru colegi, Iulia se gândește cum ar fi dacă ar accepta un angajament în alt oraș. Anumitor colegi le va simți, cu siguranță, lipsa. Așa este în general, când ne hotărâm într-un anumit sens, excludem altul. De multe ori ne gândim cu tristețe la lucrul pe care l-am exclus, l-am pierdut. Pentru că ne temem să pierdem ceva, amânăm decizii sau luăm anumite decizii ce ne oferă consolare pe termen scurt. Iulia evită să se gândească acum la viitor, pentru că în acest moment simte că nu poate să ia deciziile corecte. În curând trebuie să plece la teatru. Astăzi va juca în premiera stagiunii. Singurul lucru care contează în acest moment este rolul ei. Deciziile de viitor le va lua altădată.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *