Despre superstiții

Filip şi Iulia

Filip îşi încalţa adidaşii când ceasul sună să anunţe ora 6:00. „Filip, opreşte, te rog, ceasul!“ strigă Iulia din dormitor. Când a ajuns el în dormitor, ceasul se oprise. „Scuze, dormi în continuare, eu merg să alerg“. Iulia parea că adormise, nu i-a mai raspuns.

Filip are 34 de ani, este programator şi şef de echipă la o firmă de telecomunicaţii. De două ori pe săptămână, înainte de lucru, merge să alerge o oră. În timpul alergatului îşi recreează mintea şi se gândeşte doar la alergat. La nimic altceva. Era aproape de casă când în faţa sa apare dintr-o dată o pisică neagră. Fără sa ezite, traversează strada să ocolească pisica ce părea că îşi vede paşnică de drumul ei.

Iulia era în bucătarie. „Asta mai lipsea, să vărs sarea. Dupa ce că nu am timp să strâng mizeria, mai aduce şi ghinion!“. Iulia are 30 de ani şi este actriţă. Ca şi colegii ei de la teatru, ţine seama de semnele prevestitoare ale sucesului şi mai ales ale dezastrului.

Batem în lemn, ne încurcişăm degetele, sau nu ne întoarcem înapoi din drum – superstiţiile ne însoţesc fidel în viaţă şi ne influenţează comportamentul. Fenomenul este întâlnit din cele mai vechi timpuri în fiecare cultură. Studiile arată că aproximativ 30% dintre europeni şi americani sunt superstiţiosi, lucru ce ne demonstrează cât de importante sunt superstiţiile în viaţa de zi cu zi.

Superstiţiile ne sugerează sentimentul de control asupra lucrurilor care ne influenţează viaţa.

Nu trebuie să ne fie ruşine să recunoaştem că suntem superstiţioşi, pentru că superstiţiile au o funcţie importantă în viaţa noastră. Ele ne sugerează sentimentul de control în anumite situaţii. Când nu ne putem explica un lucru care ni se întâmplă ne simţim nesiguri şi căutăm explicaţii care să ne facă să înţelegem ce s-a întâmplat. De aceea facem de multe ori conexiuni între lucruri care de fapt nu au nicio legatură unul cu altul. De exemplu, sunt unii oameni care nu îşi planifică întâlniri importante pe data de 13, deşi pentru alţii dintre noi ziua de 13 este o zi normală care nu aduce nici noroc, nici ghinion.

Credem în superstiţii mai ales în vremuri grele.

În situaţii de stres avem nevoie de structură, ordine şi siguranţă. Acestea ne dau sentimentul că putem să influenţăm şi să controlăm ceea ce ni se întâmplă. Lucrul acesta il ating unii dintre noi prin anumite ritualuri, prin credinţa în fenomene supranaturale sau în mici obiecte carora le atribuie puteri magice. Amuletele, talismanele sau alte simboluri ale norocului (ornamentele uşii casei, inele, brăţări etc.) pot avea de multe ori un efect psihologic pozitiv. Un sportiv care crede într-adevar în puterea unui obiect purtator de noroc, poate avea rezultate mai slabe în lipsa acestuia. De ce? Pentru că acel obiect întruchipează pentru el speranţa şi asta îi oferă siguranţă în situaţiile imprevizibile.

Chiar şi oamenii raţionali sunt superstiţioşi. Deşi nu o recunosc întotdeauna…

Comportamentului lui Filip poate fi pus sub motto-ul „nu am nimic de pierdut“. Se spune că pisica neagră aduce ghinion. În cazul ăsta, de ce să nu o ocolim?! Atunci când ne dorim sa avem succes, apelăm la diferite ritualuri sau soluţii care să ne dea sentimentul ca am facut “ceva” ca să nu riscăm să avem ghinion. Iulia aparţine unei categorii de oameni care, în general, sunt superstiţioşi, aşa cum sunt şi sportivii, studenţii sau jucătorii de pariuri. Femeile sunt mai superstiţioase decât bărbaţii, cel puţin asta arată studiile, iar odată cu înaintarea în vârstă oamenii devin mai superstiţioşi.

Bune sau rele, superstiţiile joacă un rol important în viaţa noastră. În săptămânile următoare nu vom scăpa de ele, cu siguranţă!, pentru că numeroase superstiţii sunt legate de sărbătorile de iarnă şi de Anul Nou. Aveţi grijă ca la sfârşitul anului să fiţi sorcoviţi, ar spune un Superstiţios, pentru că cine rămâne nesorcovit va fi tot timpul anului bolnăvicios şi nenorocos.

Articol publicat în revista ALTFEL www.citestealtfel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *