Interviu cu arhitecta muzicii pop, Oana Stănescu

Oana Stănescu este românca stabilită în Manhattan care se află în spatele multor lucrări arhitecturale cu rezonanţă internaţională. Ea spune că “întotdeauna este bine să laşi un pic de loc pentru spontaneitate şi neprevăzut”. Iar în cazul ei, aşa a fost. Crezul acesta i-a adus arhitectei în vârstă de 34 de ani colaborări inedite cu personalităţi din lumea artei contemporane, între care Kanye West, muzician cu care lucrează pentru mai multe proiecte. Acum Oana Stănescu, împreună cu echipa sa – Family, își testează limitele creativităţii cu lucrarea O piscină plutitoare pe East River din New York.

ana-stanescu-impreuna-cu-dong-ping(Oana Stănescu alături de partenerul său, Dong Ping Wong –  Family)

Ai împins limitele arhitecturii,  ajungând în atenţia unor publicații precum The New York Times, Forbes, etc,  prin proiectul O piscină plutitoare pe râul Manhattan”, dar şi pentru colaborarea ta cu muzicianul  Kanye West. Ai urmat un plan pentru a ajunge aici?

Aş vrea să pot spune că am avut un mare plan, dimpotrivă. Multe din lucrurile care mi s-au întâmplat în viaţa profesională au fost mult mai ambiţioase decât aş fi îndrăznit să visez. Câteodată e bine să laşi loc pentru spontaneitate şi neprevazut. Un lucru care mi-a luminat calea în toţi aceşti ani a fost ideea că orice fac, trebuie să mă satisfacă pe plan personal. Dacă nu simt că învăţ ceva, daca nu e nicio provocare, daca nu am interes în ceea ce fac, rezultatele sunt pe masură. Nu e uşor să locuieşti departe de familie, de prieteni, de casă, şi la fel nu e uşor să schimbi oraşul, ţara, continentul pe care trăieşti ani la rând.  Dar comoditatea nu a fost niciodată termenul de măsură….

Oana Stanescu(Oana Stanescu alături de Kanye West)

Ai plecat din ţară de tânără, în cel de-al şaselea an de facultate cu o bursă la REX New York, o divizie a Office of Metropolitan Architecture. După care ai lucrat la alte câteva firme de arhitectură de top. Ai experimentat multe de-a lungul drumului. Povesteşte-ne puţin despre cum a fost.

Au fost multe, mult prea multe întâmplări. Am putea vorbi despre două experienţe foarte diferite care au avut un efect enorm asupra mea şi cărora le datorez o mare parte din ceea ce sunt: primul job şi viaţa în Africa.

Primul job, un internship la New York, acum 10 ani, mi-a arătat pe de o parte că dacă munceşti şi lupţi pentru ceea ce crezi, poţi ajunge departe, că ai dreptul să visezi la mai mult decât ceea ce pare realist, că poţi ţinti sus. Pe scurt, m-a învățat să cred în mine însămi. O bună parte din prietenii întâlniţi la REX (REX New York, divizie a Office of Metropolitan Architecture) îmi sunt foarte apropiaţi şi acum, la fel și cei doi foști şefi.

Experienţa din Africa, pe de altă parte, a fost foarte diferită, dar nu mai puțin satisfăcătoare. Am învățat că locul în care cineva se naște e determinat de pura întâmplare, am văzut oameni care nu dețin nimic bucurându-se mai mult decât oricare dintre noi, am văzut copii și părinți zâmbind în fața unor circumstanțe crude, incontrolabile, am înțeles valoarea tradiției în fața schimbării. Am învățat multe.

006bbb-big-image(Block by Block, Beijing, China)

Cât de mult te-au ajutat cursurile de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara în meseria pe care o practici acum în SUA? 

Am studiat la Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi am avut noroc să întâlnesc profesori care au avut o influenţă enormă: Vlad Gaivoronschi, Codruţa Negrulescu, Vlad Ardeleanu, Ioan Andreescu, Radu Mihăilescu. Nu îmi pot închipui nimic mai formativ decât profesori care te inspiră să munceşti, să nu renunţi, să cauţi ceea ce te interesează. Le datorez enorm.

2-off-white-din-hong-kong(Off-White din Hong Kong)

De ce ai ales arhitectura?

Am ales arhitectura aproape din greşeală, în sensul că nu ştiam 100% ce însemnă să fii un arhitect, cum se concepe o clădire sau cum se planifică un oraş. Îmi plăcea ce făcea mama – ea este economistă, şi când eram mică o ajutam cum puteam. Tata este inginer mecanic, şi de la el am învăţat desenul tehnic, însă ceea ce nu îmi plăcea era ideea de a petrece opt ore pe zi într-un birou. Un prieten mi-a recomandat architectura, aşa că am mers la un profesor care după câteva ore a zis “da!”, m-a încurajat să cred că dacă vreau, probabil că voi reuşi să intru. Sincer, cred că am ales formarea în acest domeniu pentru că era la intersecţia dintre creativ şi tehnic, dar mai important pentru că nu aveam nicio idee despre cum îşi petrece timpul un arhitect. Într-un fel, arhitectura părea plină de posibilităţi şi o relativă libertate de mişcare.

015ugm-01(Umetnostna Galerija Maribor, Slovenia)

Ce înseamnă arhitectura pentru tine?

Bine sau rău, este ceea ce am facut în ultimii 10 ani și ceea ce știu să fac. Sincer, arhitectura pentru mine e modul în care mă pot exprima, în acest fel mă raportez la lume sau abordez provocări în al căror rezultat cred și pentru care vreau să lupt. Fiecare are sensibilități diferite, în funcție de creștere, educație și contextul dat. Între timp, din fericire, călătoritul devine mai ușor și mai accesibil și putem învăța mult unii de la alții.

6-dalllas(Ansamblul rezidenţial Dallas Peaks)

Când ai început colaborarea cu Family – noua ta echipă?

Family reprezintă un parteneriat între mine și Dong Ping Wong. Ne-am cunoscut la REX cu 10 ani în urmă și, deşi eu am revenit abia în 2011, am lucrat împreună, mai mult sau mai puțin, încă de când ne-am cunoscut. Acum lucrăm împreună, iar noua echipă am numit-o Family deoarece am simțit că suntem legați unul de altul prin această conexiune creativă pe care nu am experimentat-o cu nimeni altcineva. Este mai ușor să lucrez cu el chiar și atunci când ne aflăm pe continente diferite, decât cu alte persoane cu care stau la același birou. Suntem norocoși și, chiar dacă nu este mereu ușor, cu siguranță suntem satisfăcuți.

020sgr-main(Sugar Trail, Brooklyn, NY)

Ai colaborat cu nume faimoase, rapperul Kanye West. Acum, alături de echipa ta, lucrezi la multe alte proiecte importante. Cât de lung a fost drumul spre succes?

E greu de spus când încă eşti pe drum. Îmi place să cred că sunt încă la început.

004grd-big-image(Grand Ring, Brooklyn, NY)

Cum v-a venit ideea unei piscine plutitoare? De ce?

Am avut ideea în urmă cu aproximativ cinci ani, gândindu-ne că trăind în Manhattan e ușor să uiți că de fapt locuiești pe o insulă. Verile sunt incredibil de calde și, desi ești înconjurat de apă nu poți să profiți de acest lucru din cauza poluării. Deci ne-am gândit că ar fi frumos să facem o piscină plutitoare care ar filtra și curăța apa râului, iar astfel toată lumea ar putea să se răcorească pe timpul verii.

7-piscina-plutitoare-east-river-ny(Piscină plutitoare pe East River din New York)

În ce stadiu sunteţi cu proiectul?

Am înființat anul trecut o organizație non-profit, iar acum ne aflăm în procesul strângerii de fonduri. Sperăm că vom putea înota în cinci ani.

8piscina-plutitoare-east-river-ny(Piscină plutitoare pe East River din New York)

Revin la portofoliul tău în care se află şi Kanye West. Cum este mixul dintre arhitectură şi muzică?

L-am cunoscut pe Kanye acum câțiva ani și suntem norocoși că am putut lucra împreună cu el pentru câteva proiecte. Este o persoană extrem de creativă și cu viziune, și îmi place să cred că am învățat multe unul de la celălalt. Un lucru care pare foarte clar, dar care mie mi-a luat mult timp să-l experimentez direct, este întrepătrunderea dintre domeniile creative. Există procese și moduri de abordare în arhitectură care se pot raporta la muzică, gătit, artă plastică. Aflându-mă la intersecția acestora mi-a dat o satisfație incredibilă.

14-un-munte-si-un-soare-pentru-kanye-west(Un munte şi un soare pentru Kanye West )

Planuri pentru viitor?

În ceea ce privește munca, totul este un proces, deci mă aștept la mai mulți pași mici.

003sun-big-image(Sunshine Tower, Los Angeles, CA)

Ce îţi place să faci în Manhattan, când te relaxezi?

Partea mea favorită a zilei este alergarea de dimineață în Central Park alături de câinele meu Perry – nimic nu se simte mai reconfortant pentru minte, fizic și mental. Și, pe de altă parte, cititul seara în pat, tot în compania lui Perry. Micile plăceri…

****

Oana Stănescu s-a născut la data de 1 februarie 1983, şi-a petrecut copilăria în Reșița, iar mai târziu a urmat cursurile Facultății de Arhitectură din Timișoara. Acum locuieşte în New York. Alături de partenerul ei de afaceri, Dong-Ping a fondat  biroul de arhitectură Family, decernat cu premiul: Best Small Office, New York Design Awards, 2014

Printre proiectele de referinţă se numără: Off-White din Hong Kong, magazinul principal al binecunoscutului brand vestimentar cu clientelă exclusivistă, înfiinţat de Virgil Abloh, directorul de creaţie al muzicianului Kanye West; instituţii culturale de artă contemporană – Umetnostna Galerija Maribor, Slovenia, ansamblul rezidenţial Dallas Peaks, Sunshine Tower din Los Angeles, Sugar Trail în Brooklyn, New York.

Sursa foto: arhiva personală şi site-ul: Family

Interviu publicat în Revista Altfel.

1-pag2-pag3-pag

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

2 thoughts on “Interviu cu arhitecta muzicii pop, Oana Stănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *