Misterul dinţilor lui Freddie Mercury

Multă vreme au fost puse numeroase întrebări referitoare la dinţii proeminenţi ai lui Freddie.  Dantura a fost un secret, o marcă distinctivă, un atu?

Povestea trupei Queen şi a vocalistului Freddie Mercury intră încă o dată în atenţia publicului în urma ecranizării vieţii sale în filmul Bohemian Rapsody. Filmul ilustrează perioada 1970 – 1991, punctând evenimentele importante precum formarea trupei Queen, ascensiunea acesteia şi moartea lui Mercury (1991). Într-o scenă, la începutul filmului, colegii lui Freddie sunt sceptici față de capacitatea sa de a fi un vocalist cu o dantură proeminentă, dar Mercury sugerează că a avea patru dinți suplimentari, îi oferă un avantaj.

Scena aceasta devine una plină de semnificaţii. Una dintre ele poate fi faptul că Freddie este un supererou muzical care trece peste orice barieră estetică pentru că în fond, talentul contează.  Dar, dacă vom căuta mult mai adânc în biografia sa, vom descoperi că Freddie nu avea o relaţie foarte bună cu dentistul. Din datele făcute publice, aflăm că în anul 1976, în 1 decembrie, trupa Queen a anulat apariţia în emisiunea TV, Tonight With Bill Grundy, din cauza unei programări la stomatolog (prima după 15 ani). Iar faptul că dantura i-ar fi putut crea un complex este dovedită şi de felul în care Freddie îşi ţinea buza superioară. Chiar şi Peter Freestone, fost asistent personal şi prieten apropiat al starului este citat de numeroase surse cu afirmaţia: “când era filmat, îşi acoperea mereu dinţii cu buza de sus sau şi-i ascundea, pur şi simplu, cu palma. Era conştient de cum arată aceştia“.

În ceea ce priveşte schimbările, Freddie Mercury nu pare să aibă vreo reticenţă şi nici curajul nu pare să îi fi lipsit, din moment ce a dorit să îşi schimbe numele, din Farrokh Bulsara în Freddie Mercury. O identitate nouă, aleasă de el, este pe cât se poate un act de curaj –  mult mai mult decât o răzvrătire aşa cum ilustrează filmul adolescentul rebel cu părinţi care sunt, clar! conservatori – un clişeu american ilustrat în aproape toate filmele cu rockeri. Schimbarea numelor, jocul cuvintelor, ţinutele extravagante sunt semnele creativităţii, dorinţei de a inova, de a se impune.

Aşa că revenim la întrebarea pe care în mod firesc ne-o punem, oare dacă Freddie şi-ar fi reparat dantura, i-ar fi schimbat vocea? Dinţii în plus, l-au ajutat într-adevăr pe Freddie să cânte o gamă mai mare? Răspunsul este nu. Asta pentru că vocea este sunetul creat de corzile vocale, modulat în gât, gură şi cavităţile nazale.

Totuşi, studiile medicale arată faptul că pierderea dinţilor, afectează sistemul locomotor şi emoţiile precum, frica. Dacă ţinem cont de aceste studii, corelate cu informaţiile oferite de internet, biografii, interviurile acordate de Freddy, este mult mai mare probabilitatea ca acestea să fie motivele pentru care vedeta rock nu şi-a schimbat niciodată dantura. Cert este că din punct de vedere medical, dantura lui Freddie trebuia să fie corectată din copilărie.

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem, dacă am fost fani Freddie Mercury este: cât de corectă era muşcătura lui Freddie Mercury? Cu mai mulţi dinţi în gură, Freddie mânca mai repede decât media oamenilor? Sau era mai dificil pentru acesta procesul de masticaţie?

Astăzi tehnologia a avansat, există tehnici Fast&Fixed prin care în 24 de ore dantura este schimbată şi funcţională. Iar dacă vorbim despre frica de dentist, consultaţia şi discuţia cu medicul stomatolog poate însemna o experienţă plăcută, nu trebuie să ne simţim “Under pressure”. Pentru că la final, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna o dantură frumoasă, nu îmbracă o gură, ci ea este interfaţa unei voci. Uneori, a unor voci care fac istorie.

Articol scris pentru Clinica dentară DENTAL EXPERTS by Prof. Dr. Bratu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *