Tururi de arhitectură „Art Nouveau în Timișoara. Sfârșitul unei epoci”

Cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau (10 iunie 2018), Institutul Național al Patrimoniului organizează o serie de evenimente dedicate patrimoniului Art Nouveau, în diferite orașe din România. În Timișoara, în parteneriat cu Filiala Teritorială Timiș a OAR și Tur de arhitectură, vor avea loc în zilele de 9 și 10 iunie două tururi ghidate de arhitectură ce vor parcurge cartierele Fabric, Cetate și Elisabetin.

3

De-a lungului traseului ce parcurge cartierele Fabric, Cetate și Elisabetin, ghidul turului, arhitectul Victor Popovici, va prezenta contextul apariției stilului în Timișoara și conexiunile sale cu Europa, o serie dintre clădirile reprezentative ale orașului – fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatului Marschall, Piața Alexandru Mocioni –, precum și o parte dintre reprezentanții mișcării la nivel european și mai ales local – arhitecții Ödon Lechner în Ungaria, Otto Wagner și Joseph Maria Olbrich în Austria, Charles Rennie Mackintosh în Scoția, Victor Horta în Belgia, Antoni Gaudí în Spania, Hector Guimard în Franța, Martin Gemeinhardt, László Székely și Leopold Baumhorn în Timișoara.

Tururile se organizează în zilele de 9 şi 10 iunie de la ora 10:00 şi durează 4 ore.

2

Despre Ziua Mondială Art Nouveau

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

4

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, încă puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.

unnamed

Credite fotografii:
1. Tur de Arhitectură: Timișoara
2. Ovidiu Micșa: Palatul Bruck, Timișoara
3. Marian Sterea: Casino, Constanța

Sursa: OAR – Filiala Timiş

site: http://oartimis.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/oartimis/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *