Vox Vertical Village colaborează în dezvoltarea proiectului cu firma implicată în construcţia ansamblului Bosco Verticale, din Milano

Arhitectură avangardistă, construcţie ce se ridică pe principii ecologice, sisteme de controlacces pe bază de date biometrice, toate acestea prind contur la Timişoara, în cel mai nou ansamblu rezidenţial, Vox Vertical Village, dezvoltat în vecinătatea clădirii de birouri Vox Technology Park. Clădirea se va diferenţia de tot ceea ce există pe piaţă nu doar prin ultimele tehnologii, ci şi prin amenajările interioare de top. În acest sens, dezvoltatorii vor colabora cu brandul Tempini, companie implicată şi în proiectul Bosco Verticale, din Milano, ansamblu care a câştigat premiul RIBA Award for International Excellence 2018, titlu acordat celor mai inovatoare clădiri ce demonstrează o gândire vizionară şi excelenţa în construcţii.

Vox Vertical VillageClădirea ce se contruieşte pe strada Aurel Pop, la 3 km distanţă de Piaţa Unirii, oferă o perspectivă a viitorului. Proiectul a fost denumit “Vertical Village”, concept care în realitate se poate traduce şi prin ideea de orăşel vertical,  deoarece oferă toate facilităţile unui stil de viaţă modern.

Arhitecţii din cadrul biroului Studio Arca au pornit de la ideea unui cartier tipic de case care sunt decupate şi remodelate pe verticală astfel încât locuitorii să aibă confortul specific unei case, dar în acelaşi timp panorama specifică apartamentelor de lux. Terasele vor avea grădină cu arbuşti, ce au rolul estetic de a înveli clădirea în verdeaţă, de a menţine confortul termic la interior şi de a filtra particulele de praf şi zgomotul exterior.

TerasaAcest aspect al biodiversităţii a mai fost abordat în construcţiile ultramoderne ridicate în întreaga lume. Cel mai faimos proiect de acest gen la care se face referire este proiectul Bosco Verticale din Milano. De remarcat este faptul că finisajele interioare pentru proiectul Vox Vertical Village vor fi furnizate de aceeaşi firmă care a fost implicată în proiectul Bosco Verticale. Este vorba despre brandul Tempini, firma care a furnizat şi a pus în operă ceramica pentru interiorul şi exteriorul ansamblurilor din Milano. Cele două blocuri din Milano au fost proiectate de biroul de arhitectură Boeri, iar construcţia acestora a însemnat o provocare foarte mare din punct de vedere logistic, la acea perioadă. În cadrul proiectului au fost adunaţi o serie de experţi în ingineria structurală şi botanică pentru a găsi o soluţie ca arbuştii să reziste condiţiilor climatice, având în vedere înălţimea de 111 metri a blocurilor, temperaturile scăzute din timpul iernii şi a furtunilor din timpul verii.

Bosco Verticale

(foto Arthur Tintu: Bosco Verticale, Milano)

Modelele unor astfel de clădiri s-au răspândit rapid în Europa pentru că astăzi, omul modern vrea să beneficieze de privilegiul unui spaţiu natural creat de verdeaţă, copaci, cât şi de beneficiile unei locuinţe în zona centrală a oraşului. După tendinţa de a crea cartiere de lux în afara oraşului, departe de zonele aglomerate, aceasta tipologie de proiect schimbă trendul prin posibilitatea revenirii în zonele centrale urbane, fără a pierde avantajele create de spaţiile verzi, de cadrul natural.

Bosco Verticale, Milano

(foto Arthur Tintu: Bosco Verticale, Milano)

Cu toate că nu se vede cu ochiul liber, mediul poluant ne afectează tot mai mult sănătatea, astfel că în construcţiile „responsabile social” preocuparea nu se limitează doar la arhitectură avangardistă şi spaţiu, ci şi la aspectele „bio”. Proiectul Vox Vertical Village este unul ambiţios, dacă ţinem cont şi de certificarea BREEAM Excellent, acordată după o amănunţită evaluare a performanţei ecologice a clădirilor, pe care dezvoltatorii intenţionează să o obţină.

vvv-06Pe lângă aceste aspecte, proiectul respectă şi principiile tehnologice, accesul în clădire va fi ca şi în cazul Vox Technology Park, cu ajutorul sistemelor de control – acces pe bază de date biometrice. Apartamentele sunt gândite după tiparul caselor smart, dotate cu tablete prin care se va putea regla temperatura, închide draperiile, aprinde lumina. Această tabletă va permite emiterea unei singure facturi care va include toate serviciile: apă, încălzire, întreţinere, etc. Totodată proiectul poate fi considerat şi un mic orăşel ce oferă toate facilităţile: piaţetă centrală, piscină exterioară, sală cinema, sală de fitness și saună, locuri de joacă, spaţii de socializare interioare şi exterioare, zone interioare spaţioase cu lumină naturală, mici “piaţete”, echivalentul unei străzi dintr-o zonă rezidenţială, faţade vitrate în proporţie de 100% (terasele în consolă şi vegetaţia având şi rolul de umbrire), iar lista poate continua.

vox-20Dar, ţinând cont de contextul actual, într-o perioadă în care se construieşte mult şi nu de puţine ori la o calitate … discutabilă, poate, ceea ce face ca Vox Vertical Village să fie cel mai semnificativ proiect din Vestul ţării, şi nu numai, este iniţiativa dezvoltatorilor de a construi proiecte ambiţioase care nu se concentrează exclusiv pe profit, ci se ridică pe pilonii unor principii de lifestyle modern, definit prin responsabilitatea faţă de mediu, faţă de noi – comunitatea locală.

Noul ansamblu rezidenţial va fi livrat pe piaţă la finalul anului 2019.

living

living-jpg

Dormitor

Birou de arhitectură: Studio Arca

Birou de design interior: Ezzo Design

Dezvoltator imobiliar: Vox Technology Park

Finisaje: Tempini

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *